Tipi Köylü ya da Yoksulu Oynamaya Müsait Olmayan Oyuncular Bu Hususta Haklı Olabilir mi?
Son günlerde gündemimiz Pınar Altuğ'un 'tipinin köylü bayanı oynamaya uygun olmadığına dair' açıklamasıyla bir epey meşgul. Altuğ'un 'Benden köylü kadını çıkmaz' sözleri büyük bir reaksiyon çekti ve ünlü oyuncu ikinci
Son günlerde gündemimiz Pınar Altuğ’un ‘tipinin köylü bayanı oynamaya uygun olmadığına dair’ açıklamasıyla bir oldukça meşgul. Altuğ’un ‘Benden köylü kadını çıkmaz’ sözleri büyük bir reaksiyon çekti ve ünlü oyuncu ikinci bir açıklama yaparak yüzünün doğal durmayacağını ve kelamlarını bu hedefle söylediğini belirtti. Hatırlar mısınız bilmem ancak 2019 yılında Bade İşçil de emsal bir açıklama yapmış ve ‘Tipim yoksulu oynamaya müsait değil.’ demişti. Birinci duyulduğunda büyük reaksiyon gösterilen bu kelamlar üstüne biraz düşünelim, sanki oyuncular bu söylemlerinde haklı olabilir mi?
Buyurun, birlikte tartışalım…
Son günlerde gündemimiz Pınar Altuğ’un tipinin köylü bayan rolü için uygun olmadığına dair yaptığı açıklamayla bir oldukça meşgul.
Altuğ’un bu sözleri gündeme oturunca yansılar de çığ üzere büyüdü ve ünlü oyuncu mevzuyla ilgili ikinci bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
Şimdi birkaç yıl geriye gidelim, bir öbür ünlü oyuncu Bade İşçil de Ufak Tefek Cinayetler’de rol aldığı devirde benzeri bir açıklama yapmıştı.
İşçil yaptığı açıklamada “Tipim yoksulu oynamaya müsait değil” demiş ve tekrar benzeri formda tenkitlere maruz kalmıştı.
Şimdi gelelim her iki oyuncunun da tenkitlerin akabinde yaptıkları ikinci açıklamalara… İkisi de yanlış anlaşıldıklarını, kendilerine gelen her rolü kabul edebileceklerini vurguladılar.
Pınar Altuğ ayrıyeten yüzünün doğal durmayacağını ve bu sebeple köylü bayan imgesi için uygun olamayacağını düşünerek bunları söylediğini açıkladı.
Peki oyuncular bu açıklamalarında aslında ne anlatmak istediler? Gelen yansılar yerinde miydi? Birlikte üstüne bir konuşalım isterseniz.
Biz direkt reaksiyon göstermeye alıştık lakin aslında oyuncular bu bahiste haklılar. Kendi meslekleri açısından gelen tekliflere ‘tamam’ diyebilirler ancak burada değerlendirmeye katmadığınız bir şey var.
Castlar belirlenirken oyuncunun role uygun olup olmadığına, imgesinin karaktere uyup uymamasına bakılıyor biliyorsunuz. Kimi oyuncunun manzarası her türlü role uygun olurken, kimi oyuncular ömürleri boyunca emsal karakterleri canlandırıyor.
Estetik müdahaleler ya da tahminen de yalnızca genetik bunda tesirli olabilir. Oyuncuların bütünleşmiş görünmedikleri rastgele bir projede yer almaları da tekrar birinci olarak izleyicinin yansısını çeker her vakit.
Çünkü bir oyuncu bir rolle bütünleşmediğinde bunun karşılığı olarak izleyici imalden soğur, reytingler düşer ve dizi final kararı alır. Hasebiyle oyuncuların estetik ya da genetik sebeplerle bir role uygun olmadıklarını düşünmelerinin altı pek de boş değil aslında.