Dizi Gezgini

Sinema

Unutulan Korku Alt Türü “The Substance” İle Yeniden Canlanıyor!

Dehşet verici yeni film The Substance unutulan bir türü yeniden sinemaseverlerle buluşturuyor. 1980’lerde yükselişe geçen alt türün kökenleri, yüzyıllar öncesine dayanıyor. Demi Moore’un yeni filmi, unutulmaya yüz tutmuş korku alt

Unutulan Korku Alt Türü “The Substance” İle Yeniden Canlanıyor!
Avatar photo
  • YayınlanmaEkim 7, 2024

Dehşet verici yeni film The Substance unutulan bir türü yeniden sinemaseverlerle buluşturuyor. 1980’lerde yükselişe geçen alt türün kökenleri, yüzyıllar öncesine dayanıyor. Demi Moore’un yeni filmi, unutulmaya yüz tutmuş korku alt türü olan body horror (insan vücuduna zarar verilmesi temalı korku filmleri) için yeni bir başlangıç yapıyor.

61 yaşındaki ünlü oyuncu, başrolünde yer aldığı ve “ataerkil bakış açısının hicvi” olarak tanımlanan Cevher (The Substance) filmiyle, unutulan türe yeniden hayat veriyor.

1980’lerin Yükselen Yıldızı, 2000’lerin Kaybolanı

1980’lerde yükselen korku alt türü, 2000’li yıllarda popülerliğini yitirmişti. Yaratık (Alien), Sinek (The Fly) ve Şey (The Thing) gibi filmlerle tanınan bu tür, body horror temasını büyük kitlelere tanıttı. Ancak zamanla ilgi azaldı ve 2000’lerde bu alt tür sinema salonlarından çekildi. Buna karşın, alt türün kökleri, edebiyat dünyasında Mary Shelley’nin Frankenstein (1818) ve Franz Kafka’nın Dönüşüm (Die Verwandlung) gibi klasik eserlerine kadar uzanıyor.

David Cronenberg ve Türün Gelişimi

David Cronenberg, bu alt türün sinemadaki en önemli isimlerinden biri olarak bilinir. Sinek ve Şey gibi yapımlarla tanınan 81 yaşındaki Kanadalı yönetmen, body horror türünün gelişiminde büyük rol oynadı.

Korku Sinemasının Öncüleri: Rosemary’nin Bebeği’nden Yaratık’a

1968 yılında gösterime giren Roman Polanski’nin klasiği Rosemary’nin Bebeği (Rosemary’s Baby), hamilelik temasını işleyerek body horror türüne yeni bir bakış açısı kazandırdı. 1980’de En İyi Görsel Efekt dalında Oscar kazanan Ridley Scott’ın Yaratık filmi de, dünya dışı yaşam formları tarafından parçalanan insan bedenlerini ekrana taşıyarak bu türün öne çıkan yapımlarından biri oldu.

The Substance ile Yeniden Yükseliş

Unutulan Korku Alt Türü "The Substance" İle Yeniden Canlanıyor!

2000’li yıllarda bazı yönetmenler, body horror türünde filmler üretmeye devam etse de, bu yapımlar geniş kitlelere ulaşmakta zorlanıyordu. Ancak Cevher (The Substance), Hollywood’un en tanınmış aktrislerinden biri olan Demi Moore‘un desteğiyle bu zorluğu aşmayı başardı.

Elisabeth Sparkle’ın Tüyler Ürperten Hikayesi

Film, ünlü aerobik eğitmeni Elisabeth Sparkle‘ın etkileyici hikayesini anlatıyor. Elisabeth, 50. yaş gününü kutlarken, karaborsada satılan ve kullanıcısını “daha genç, daha güzel, daha mükemmel” bir versiyon haline getirebilen bir ilaç keşfediyor. Elisabeth’in gençlik arzusu, ilacın tüm risklerini göze almasına neden oluyor.

Cannes’da Büyük Başarı

Yönetmen Coralie Fargeat‘nın yeni korku filmi bu yıl gösterildiği Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü‘nü kazandı. Cevher‘in başrollerinde Demi Moore, Margaret Qualley ve Dennis Quaid yer alıyor.